Пациентите за нас

Опита на пациентите

Очна болница "Луксор" е съвкупност от модерен интериор, съвременни технологии и отдадени на професията си специалисти с дългогодишен опит в различни области на офталмологията, които чрез висока си компетенция, максимална коректност и отговорност, подобряват зрението на пациентите си. На нашия професионализъм годишно се доверяват над 30 000 пациента.

ИВАН И ЖЕНИ ЛЕЧЕВИИВАН И ЖЕНИ ЛЕЧЕВИ
ИВАН И ЖЕНИ ЛЕЧЕВИ
"Колкото по-рано го направи човек, толкова по-добре."
САХАР ЗАВАРИ
САХАР ЗАВАРИ
"Процедурата беще бърза и безболезнена. Най-доброто преживяване в живота ми."
ИВА ТОПУЗЛИЙСКА
ИВА ТОПУЗЛИЙСКА
"Имах 8 диоптъра а сега съм на 0. Никога не съм била по-щастлива."
Клаудио Валенте
Клаудио Валенте
"Честно казано бях уплашен и напрегнат, но процедурата беше много бърза и не почувствах почти нищо."
ДЖЕМ БЕКИР
ДЖЕМ БЕКИР
"Надявам все повече хора да избират тази корекция, всичко ми стана много лесно, много съм доволен."
КАМЕЛИЯ МАРИНОВА
КАМЕЛИЯ МАРИНОВА
"Препоръчвам лазерната корекция на всички млади хора. Ще направи живота ви по-лесен."
МИРОСЛАВ
МИРОСЛАВ
"Вече нямам проблеми с житейските си дейности. Като цяло съм в префектно състояние."
ТЕОДОРА
ТЕОДОРА
"Нямах търпение да започна да виждам по-ясно."
ДЕЛЧО
ДЕЛЧО
"Всичко сега е по-лесно. Вече нямам проблеми с работата или плуването. Живота е много по-добър без очила."
ЗОРНИЦА
ЗОРНИЦА
"Виждам идеално и то без никакво неприятно усещане. Беше прекрасно и все още е!"
ДОБРОМИР
ДОБРОМИР
"Корекцията е успешна и от сега, както казва рекламата, живот без очила!"
РАДОСЛАВ
РАДОСЛАВ
"С всеки изминал ден зрението ми се изчиства, макар че проблема не беше малък - 6+ диоптъра!"
РАДОМИР
РАДОМИР
"Вече нямам проблеми в професионален план. Виждам света с нови очи!"
ВЕСЕЛИН
ВЕСЕЛИН
"Много съм доволен. Виждам всичко - надалече и наблизо. Всичко е перфектно."
НИКОЛИНКА
НИКОЛИНКА
"Чувствам се страхотно една седмица след операцията."
ТОДОР
ТОДОР
"Възстанових се за 2-3 дни, след това зренитето ми започна единствено да се подобрява."
ЛЮБА
ЛЮБА
"Не мога да повярвам, че след цял живот носене на очила и лещи вече мога да бъда нормален човек."

Вашата оценка за нас във Facebook

Често задавани въпроси

Преди каквато и да е медицинска процедура, Вие задължително ще имате въпроси. Повечето пациенти се безпокоят за възможни рискове от лазерната процедура. Други се интересуват какво се случва след Femto-LASIK или колко дълго се очаква да бъде възстановителния период. Вие сте добре дошли да обсъдите Вашите притеснения с нашите специалисти в Очна болница Луксор, но междувременно може да намерите отговори на въпросите си в тази секция.

LASIK е съкращение от Laser-Assisted In Situ Keratomileusis – форма на лазерна хирургия, която коригира широк спектър от зрителни несъвършенства.

Представката "Femto" характеризира подготовката за лазерна корекция чрез фемтосекунден лазер, преди компютърно управляван ексимерен лазер да моделира роговицата, за да коригира зрението на пациента. Femto-LASIK има отлични резултати в сравнение с класическите (повърхностни) лазерни процедури, ускорен период на възстановяване и минимален дискомфорт.

Femto-LASIK коригира широк диапазон от зрителни несъвършенства, така че нашите пациенти да се възползват от предимствата на лазерната корекция на зрението.

Femto-LASIK може да коригира късогледство (миопия) до -12 диоптъра, далекогледство(хиперметрпия) до +6 диоптъра и астигматизъм до +/-6 диоптъра.

Вие трябва да сте навършили 18 години и да нямате промяна в диоптрите за последната една година. Вашите очи трябва да са здрави, да нямат белези, ретинални заболявания и роговични малформации. Важно е да имате реалистични очаквания и основателна причина преди да се подложите на лазерна хирургия, но всичко това ще бъде обсъдено по време на подробен преглед.

Очна болница Луксор предлага най-съвременната изцяло лазерна процедура (Femto-LASIK), която позволява на почти всички кандидати със здрави очи да се подложат на лазерна корекция на зрението.

Първата документирана процедура за премахване на диоптри е извършена през 1963 година, при което не е използван лазер.

Ексимерният лазер (който премахва диоптрите късогледство, далекогледство и астигматизъм) се използва от 1989 година, като се моделира повърхността на роговицата – процедура известна като PRK (Photorefractive Keratectomy).

През 1991 офталмохирурзите комбинирали действието на ексимерния лазер със създаване на флап, което позволило корекцията да се извърши в по-дълбок слой на роговицата. Новата форма на лазерна хирургия била наречена LASIK (Laser-assisted In Situ Keratomileusis).

От 2001 година за създаването на т. нар. „флап“ се използва фемтосекунден лазер, което прави корекцията на зрението изцяло лазерно. Лазерна процедура е известна като Femto-LASIK и до този момент милиони хора по света са се възползвали от нея, за да изживеят своя живот без очила или контактни лещи.

От 2008 година ние, Очна Болница Луксор, в отговор на желанията на нашите пациенти да повишат своето качество на живот предлагаме лазерна корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм с най-модерната и прецизна технология.

След Femto-LASIK в Очна Болница Луксор Вие няма да имате нужда от очила за далечно разстояние. До възраст около 45 години няма да използвате очила за близко разстояние. На около 45 години във връзка с естествените процеси на стареене на очите (пресбиопия) ще имате нужда от малък диоптър очила само за близка дистанция – например четене и компютър.

Ако сте на възраст над 45 години и искате да сте тотално независими от очила (за далечно и близко разстояние) Ви препоръчваме да попитате нашите специалисти за вграждането на мултифокални (многофокусни) лещи.

Особено в случаите на висок диоптър късогледство, далекогледство или астигматизъм очилата може да дадат изкривен, нереален образ. Рамката им ограничава периферното зрение и може да причини дискомфорт около носа и ушите при по-дълга употреба. Някои хора просто не се харесват с очила или трудно откриват подходящ за тях модел. Очилата могат да бъдат изгубени или счупени по невнимание, което причинява неудобство ако разполагате със само един чифт, особено при пътуване на далечно разстояние. Стъклата се изпотяват при температурни разлики и при спортуване, което може да затрудни ежедневните Ви дейности.

Всички недостатъци на носенето на очила могат да се преодолеят с лазерната процедурата Femto-LASIK.

Като цяло, рискът от застрашаваща зрението роговична инфекция е доказано по-висок при контактните лещи отколкото при лазерната хирургия. Контактните лещи може да доведат до изменения във формата на роговицата, които трудно се лекуват. Хората, които носят контактни лещи, по-често страдат от конюнктивит в сравнение с хората, които не носят контактни лещи. При пътуване е необходимо да носите разтвори и резервни лещи, за да сте сигурни, че няма да се изложите на бизнес срещите си или да пропуснете ценни моменти от ваканцията си. Това са неудобства, за които може да забравите след лазерна процедура Femto-LASIK.

Много хора развиват силно дразнене в очите, свързано с контакта с материали, разтвори и протеини полепнали по повърхността на контактната леща. Други хора не могат да ги носят през целия ден, заради сухота или нарастващ през деня дискомфорт.

С Femto-LASIK може да се сбогувате с контактните лещи и проблемите, свързани с тях.

При спешни ситуации търсенето на очила или поставянето на контактни лещи може да бъде невъзможно или рисково за осъществяване. В такива случаи може да се наложи да разчитате изцяло на Вашето естествено зрение. След Femto-LASIK в Очна Болница Луксор Вие винаги ще знаете, че имате необходимото Ви зрение по всяко време и навсякъде.

За някой позиции носенето на очила или контактни лещи може да се окаже непрактично. При физическа работа често се налага използването на предпазни очила, който трудно се комбинират с диоптричните. Контактните лещи може да са неподходящ избор в запрашена обстановка (работни складове, строителни обекти и др.), защото по тях полепват прахови частици, което предизвиква силно дразнене. В полицията, армията, авиацията и морската индустрия може да има ограничения за хора носещи очила и контактни лещи, поради изисквания за безопасност.

След Femto-LASIK в клиника Луксор може да осъществите желаното си кариерно развитие, както всеки човек, но без нуждата да използвате очила или контактни лещи.

Всеки, който активно се занимава със спорт, особено воден спорт, знае за неудобството, което създават очилата и контактните лещи. След приключване на възстановителния период (около месец след процедурата Femto-LASIK) може да спортувате по същия начин както всеки, но без нуждата да носите очила или контактни лещи.

Много хора не се харесват с очила и това има огромно значение за техния живот и самочувствие. Други хора имат проблем с контактните лещи, които често предизвикват дразнене и зачервяване на очите им. Трети се отказват от тях заради ежедневните неприятни усещания, когато си бъркат в очите при свалянето/поставянето на лещите.

С Femto-LASIK се сбогувайте със загрозяващите Ви очила и с дразнещите Ви контактни лещи.

Никой не може Ви даде гаранция за 100% зрение. Резултатът от лазерната процедура зависи от твърде много и различни фактори, като големина на диоптрите Ви късогледство, далекогледство или астигматизъм и уникалните характеристики на Вашето око, за да може да Ви дадем такава желязна гаранция.

Има клиники, които претендират за гаранция за 100% зрение при абсолютно всяка ситуация, което звучи несериозно и до известна степен подвеждащо.

Това, което може да Ви кажем е, че използваме най-съвременната, сигурна и прецизна апаратура в света и почти всички наши пациенти имат зрение 100% или по-добро след Femto-LASIK. Лазерната процедура дава възможност за корекция на широк спектър от зрителни несъвършенства, за да постигнете перфектно или близко до перфектното зрение.

Лазерната корекция на зрението спестява бъдещите ви разходи за очила и контактни лещи, които сумарно може да се окажат повече от цената на лазерната процедура.

Някои доброволни здравноосигурителни фондове може да поемат част от разходите Ви за лазерна корекция на зрението. Ако имате допълнително здравно осигуряване може да попитате за евентуални финансови компенсации.

При всички хирургични манипулации има вероятност от усложнения. Но усложненията, които биха застрашили зрението Ви са изключително редки и Femto-LASIK е една от най-безопасните и сигурни медицински процедури в света.

Най-сериозният риск при лазерна хирургия е свързан с възникване на инфекция. До този момент в клиника Луксор няма случай на инфекция след лазерна корекция на зрението. За да се избегне инфекция един месец след лазерната процедура не позволяваме да се плува в обществени басейни или потенциално замърсени води (напр. джакузита, море и др.). Не се препоръчва интензивна физическа активност, която води до обилно изпотяване – в потта се развиват микроби, които при попадането си в окото могат го инфектират. С профилактична цел ще получите антибиотични капки, които задължително се поставят за около месец след корекцията.

Най-честите усложнения са много леки и не застрашават зрението Ви. Те включват недокоригиране или хиперкоригиране на диоптрите Ви и зрителни аберации (хало, глеър и др.). В случай на непълно премахване на диоптрите, може да се подложите на втора корекция за наша сметка, с която да се доусъвършенства зрението Ви.

Изцяло лазерната процедура Femto-LASIK е най-сигурният и прецизен метод за лазерна корекция на зрението за момента.

В деня на лазерната корекция ще бъде извършена финална проверка на всички Ваши изследвания и индивидуалния Ви план за лечение. Ще подпишете информирано съгласие (което ще прочетете преди лазерната корекция). Ще имате възможност да задавате въпроси, ако имате такива.

Повече информация можете да намерите на:Лазерна корекция на зрението

Много пациенти се страхуват, че ще бъдат притеснени и неспокойни по време на самата лазерна процедура. Нашият екип ще Ви помогне да се чувствате удобно и да сте в течение с етапите на корекцията. На база на нашия опит имаме наблюдение, че дори най-притеснените пациенти могат да бъдат спокойни и да ни съдействат по време на лазерната корекция на зрението.

В края, повечето хора споделят, че лазерната процедура минава много по-леко отколкото са си представяли.

Много пациенти се тревожат от евентуални последствия, ако случайно мигнат или погледнат настрани при лазерната корекция на зрението. За да не можете да мигате, ще поставим специално устройство между клепачите ви, което ще ги поддържа отворени по време на лазерната процедура.

Нашите лазерни системи разполагат с най-усъвършенстваните проследяващи функции (тракери). Буквално, след като се фокусира върху окото Ви, лазерният апарат следва дори най-минималните негови движения, така че да няма никаква опасност за Вас при евентуално изместване на погледа.

Femto-LASIK е практически безболезнена процедура. След поставянето на капки упойка не би трябвало да изпитвате значим дискомфорт по време на който и да е етап от лазерната корекция.

През първите 24 часа след Femto-LASIK може да имате усещане на сухота или пясък в очите. След 24-тия час не би трябвало да имате никакъв дискомфорт.

Упойката, която се използва по време на лазерната процедура е местна – капки в очите Ви. Преди лазерната корекция ще Ви дадем хапче с лек упойващ ефект, за да се чувствате по спокойни. През цялото време ще сте в съзнание и способни да изпълнявате нашите напътствия.

Първоначалният подробен преглед отнема около 2 часа. Освен цялостен преглед ще бъдат направени и серия от специфични замервания на специализирани апарати. Те са напълно безболезнени, неинвазивни тествания, които определят дали сте подходящ за Femto-LASIK или друга лазерна процедура. По време на прегледа ще разширим зениците Ви.

В деня на корекцията ще останете при нас в рамките на няколко часа, като престоят в операционна зала е около 20-30 минути, а самите лазерни системи действат за секунди. Проследяващите, контролни прегледи се правят на: 1-ви ден, 1-ва седмица, 1-ви месец и 3-ти месец след лазерната процедура.

В повечето случаи с Femto-LASIK се постига бързо възстановяване на зрението(само за няколко дни) с малък или липсващ дискомфорт. Въпреки това резултатът не е мигновен, особено при пациенти с по-големи диоптри. Нормално и възможно е възстановяването да продължи в рамките на няколко седмици, дори месеци при определено случаи.

Някои рефрактивни процедури са по-лесно обратими от други. При Femto-LASIK се извършва постоянна промяна в кривината на роговицата, като резултатът може да бъде променен чрез допълнителна лазерна корекция.