Лазерна корекция на зрението

Какво е лазерна корекция на зрението?

Лазерната корекция на зрението е бърза, безопасна и практически безболезнена процедура.

Естествено е да се страхувате от медицинска процедура, която включва очите Ви. Но при лазерна корекция на зрението не е необходимо – това е една от най-безопасните и най-сигурните процедури в света – усъвършенствана през поколенията.

 • Самият лазер действа секунди за коригиране на диоптрите
 • Не се използват никакви остриета и практически няма болка
 • Използваме най-модерните лазерни технологии в света
 • Лазерната процедура е една от най-прецизните медицински процедури в света
 • Лазерната корекция на зрението е тествана от край до край за безопасност години наред
 • Лазерните операции имат своеобразен рекорд относно безопасност и успех

Femto-LASIK

Лазерна на корекция на зрението на най-високо ниво

Не всички лазерни процедури са едни и същи. Различните клиники използват различни технологии и протоколи при извършването на компонентите на лазерна корекция на зрението.

Има една лазерна процедура, на която се доверяват хората, изискващи още по-кристално и още по-прецизно зрение – Femto-LASIK. Процедурата комбинира предимствата на няколко високотехнологични лазерни апарата, за да предложи прецизност, безопасност и резултати, ненадминати във всяко отношение.

Живот без очила и контактни лещи

Още в първия ден след лазерна корекция на зрението ще усетите огромната разлика в зрението си, като с всеки изминал ден ще виждате по-ясно и по-ясно. В рамките на месец след процедурата трябва да поставяте капки в очите си, да не се къпете в обществени басейни и да не практикувате контактни бойни спортове.

За контролни прегледи сме винаги на Ваше разположение, като задължително е да Ви прегледаме на първия ден след лазерна корекция на зрението и препоръчително – на около 30-тия ден.

Апаратура

LenSx

Фемтосекунден лазер Alcon LenSx

С Alcon LenSx Laser System се извършва прецизна предварителна лазерна подготовка на очите за същинското премахване на диоптрите късогледство, далекогледство и/или астигматизъм. Този лазер се нарича фемтосекунден.

Пулсовите вълни, които продуцира фемтосекундния лазер, са с продължителност от порядъка на фемтосекунди (10-15 секунда), с което фемтосекундния лазер е 106 пъти по-щадящ от други подобни лазери в офталмологията (напр. Nd:YAG laser). Това го прави безопасен в приложението му в очната хирургия.

Mel-90

Лазерна система Carl-Zeiss MEL 90

Лазерната станция на Carl-Zeiss – MEL 90 Laser System е една от най-съвременните и прецизни системи за лазерна корекция на зрението. Тя се причислява към ексимерните лазери и се използва за същинското премахване на диоптри.

По отношение на сигурността MEL 90 Laser System разполага с усъвършенстван очен тракер - система по-бърза от всяко очно движение.

CRS-Master

Carl-Zeiss CRS-Master

Carl-Zeiss CRS-Master обединява данните от две високотехнологични диагностични устройства – топограф ATLAS 9000 и аберометър WASCA Analyser. Чрез ATLAS 9000 роговицата се изобразява като цветна карта подобно на географска карта с планини, низини и морета, което определя нейния релеф като диоптрична сила. Той е строго индивидуален за всеки човек (както е пръстовият отпечатък) и дава най-прецизна информация за диоптричната сила на окото.

Кой е подходящ за лазерна корекция на зрението?

Задължителните изследвания:

 • Определяне на зрителна острота (на тесни и широки зеници)
 • Биомикроскопия (изследване на предния сегмент на окото под микроскоп)
 • Авторефрактокератометрия (измерване на диоптричната сила на окото)
 • Корнеална топография (изготвяне на цветна карта на роговицата)
 • Уейвфронт анализ (цифров израз на високостепенните аберации на окото)
 • Пахиметрия (определяне на дебелина на роговицата)
 • Офталмоскопия (изследване на очните дъна)

Лазерната процедура може да се извърши само след обстоен преглед (около 2 часа), по време на който се замерват прецизно параметрите на Вашите очи. С помощта на най-модерните диагностични апарати ще извършим задължителните изследвания.

Въз основа на направените измервания и анализи Вашият лекар ще Ви уведоми дали сте подходящ за лазерна корекция на зрението и ще изготви Ваш индивидуален план на лечение (ще обедини данните от всички Ваши изследвания, които впоследствие се залагат в лазерната система).

Може да запишете час за преглед на нашата регистратура: +359 877 881 115. Една седмица преди уговорения час не поставяйте контактни лещи. Моля елате с шофьор/такси или използвайте обществен транспорт – зениците на очите Ви ще са широки в края на прегледа и няма да сте способни да управлявате МПС.

Късогледство
Далекогледство
Астигматизъм
Късогледство
Далекогледство
Астигматизъм
КъсогледствоЯсно виждане
Преди
След
КъсогледствоЯсно виждане
Преди
След

Късогледство

Късогледите хора имат проблем със зрението надалеч, което налага използването на очила или контактни лещи. Късогледото око обикновено е по-дълго (в предно-задната си ос) от нормалното око, или роговицата му има по-голяма пречупваща сила. Така, когато светлината преминава през оптичната му система, тя се фокусира пред ретината, давайки неясен образ на далечните обекти. Лазерната корекция на късогледство предлага минимално инвазивен подход, чрез който се намалява пречупващата сила на окото и така се осигурява нормално зрение за далеч.

Преглед, лазерна процедура и лек режим след корекцията са трите етапа от Вашия път към живот, свободен от очила и лещи.

Алтернативни методи на лечение
Изкуствени лещи
Изкуствени лещи

Лазерна корекция на зрението е подходяща процедура за повечето хора, които искат да избягат от ограниченията на очилата и контактните лещи. При редки състояния пациентите може да не са подходящи за лазерна процедура и съответно тя да не може да се извърши.

При пациенти в млада възраст (до 40 години) се препоръчват факични вътреочни лещи, които се поставят пред естествената човешка леща и зад ириса (структурата определяща цвета на очите). Те могат да коригират всички рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм.

При пациенти на средна възраст (след 40 години) се предпочита вграждането на мултифокални (многофокусни) вътреочни лещи.

Вашия хирургичен ден

 • 1
  В деня на лазерната процедура е препоръчително да закусите леко и може да изпиете до едно кафе. Моля не поставяйте грим и парфюм, след сутрешния си тоалет.
 • 2
  В уговорения час заповядайте в клиниката, където нашия екип ще Ви настани в комфортна стая.
 • 3
  Преди самата лазерна корекция на зрението ще се срещнете с лекарски екип, който ще Ви разясни процедурата Femto-LASIK още един път. Тя се състои от два етапа:
  • Подготовка с фемтосекунден лазер (Alcon LenSx Laser System)
  • Същинска корекция с ексимерен лазер (Carl-Zeiss MEL 90 Laser System)
 • 4
  Вие ще влезете в операционна зала и ще се настаните на удобно легло. Ще усетите поставянето на капки упойка и почистване на областта около очите Ви със специален антисептичен разтвор. Очите ви ще са безчувствени по време на процедурата, така че би трябвало да не изпитвате дискомфорт, в който и да е нейн етап.
 • 5
  За да не се страхувате от евентуално мигане, лекар внимателно ще постави специално устройство, което ще държи очите Ви отворени по време на процедурата.
 • 6
  Ще бъдете помолени да гледате към зелена светлинка в лазерния апарат над главата Ви. За кратко зрението Ви ще се замъгли. Когато зелената светлина се изясни отново, ще бъдете помолени да гледате към нея. Може да изглежда леко размазана, но ще Ви е лесно да я видите.
 • 7
  Ще чуете звуци подобни на жужене от лазерните апарати, което е индикация за действащи лазерни импулси (в зависимост от диоптрите около 10-20 секунди). След това процедурата се повтаря за другото Ви око.
 • 8
  Самата процедура отнема секунди, но цялостния престой в операционната зала ще е в рамките на 20-30 минути за двете Ви очи – включва и времето за подготовка преди лазерна корекция на зрението.