Астигматизъм

Какво е Астигматизъм?

Човешкото око е сложен оптичен инструмент и аномалия във всеки един от взаимосвързаните елементи на тази система води до нарушение на зрението. Астигматизъм е състояние, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна форма на роговицата. В този случай тя не е изцяло кръгла, а по- скоро има продълговата форма. Ето защо светлинните лъчи се пречупват в 2 отделни точки, като често нито една не е фокусирана върху ретината. Това води до размазани образи както надалеч, така и наблизо. Астигматизмът може да се съпътства от други зрителни аномалии като Късогледство (Миопия), Далекогледство.

Астигматизъм
Астигматизъм

Астигматизъм

Нормално око
Нормално око

Нормално око

Всякакъв вид астигматизъм може да бъде коригиран с очила, контактни лещи или рефракционна хирургия.

Симптоми при Астигматизъм

Ако страдате от aстигматизъм, симптомите могат да включват:

 • Преумора на очите или дискомфорт
 • Замъглено или изкривено виждане
 • Главоболие
 • Трудност с нощно виждане
 • Кривене или притваряне на очите
 • Влошена работоспособност

Леката форма на астигматизъм може да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Възрастните с по-висока степен на астигматизъм могат да разберат, че тяхното зрение не е толкова добро колкото трябва да бъде чрез наблюдаване на редица симптоми в ежедневието си. Некоригиран астигматизъм може сериозно да повлияе на способността Ви да се развивате в кариерата и в спорта. Ако диоптърът астигматизъм се увеличава във времето при хора във работна възраст може да е проява на очното заболяване Кератоконус. При хора в пенсионна възраст поява и/или повишаване на диоптъра астигматизъм най-често е първи симптом на Катаракта (Старческо перде)

Не само възрастните може да имат астигматизъм. Децата, които имат симптоми на астигматизъм може да не осъзнават и да не са наясно, че имат това състояние. Превантивно организирайте преглед при очен лекар специалист както за себе си, така и за своето дете, защото именно астигматизъм може да бъде причина за онова главоболие, което го прави толкова нервно и сприхаво.

Видове Астигматизъм

Астигматизъм

При астигматизъм се наблюдават вместо една, две фокусни точки, които се определят две различно пречупващи светлината основни оси. Видът астигматизъм се определя както от разположението на осите, така и от отношението между фокусните точки и ретината.

 • Прав астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 90 градуса
 • Обърнат астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 180 градуса
 • Кос астигматизъм: Двете оси са перпендикулярни една на друга, но са наклонени – най-често при 45 и 135 градуса
 • Прост астигматизъм: едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред или зад нея
 • Миопичен прост астигматизъм: едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред нея, подобно при късогледство
 • Хиперметропичен прост астигматизъм: едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата зад нея, подобно при далекогледство
 • Сложен астигматизъм: двете фокусни точки се проектират или пред, или зад ретината
 • Миопичен сложен астигматизъм: фокусните точни са разположени пред ретината, подобно при късогледство
 • Хиперметропичен сложен астигматизъм: фокусите точни са разположени зад ретината подобно при далекогледство
 • Смесен астигматизъм: едната фокусна точна е пред ретината, а другата зад нея

Лечение на Астигматизъм

При пациенти във възрастовата група 18г. – 40г. предпочитаното лечение е лазерна корекция на астигматизъм. Този метод за коригиране е напълно безопасен, безкръвен и безшевен. Можете да научите повече информация на Лазерна корекция на Астигматизъм.

При пациенти във възрастовата група над 40г. съществува друг метод за корекция на астигматизъм. Чрез модели меки многофокусни лещи за вграждане в окото се постига отлично зрение и превенция на очни заболявания, които могат да се появят с напредването на възрастта. Вътреочните многофокусни лещи, съдържащи торична компонента компенсират съпътстващ астигматизъм и могат да премахнат напълно зависимостта на пациента от очила и контактни лещи.

Лазерна корекция на Астигматизъм

Очна болница "Луксор" има дългогодишен опит в лазерна корекция на астигматизъм и коригиране на астигматизъм чрез поставяне на многофокусни лещи. На нашия професионализъм годишно се доверяват над 30 000 пациента, като в болницата се оперират над 2000 пациента, желаещи по-добро зрение. Съобразно възрастта, състоянието на зрението и специфичните нужди на пациента, ние можем да предложим най-добрият вариант за Вашето отлично зрение.

АстигматизъмАстигматизъм

Други грешки при пречупване на светлината

В допълнение към Астигматизъм, други рефрактивни грешки включват:

 • Късогледство (Миопия)

  Това очно състояние се получава, когато роговицата е извита твърде много или окото е по-дълго от нормалното, което прави фокусирането на изображенията да се извършва пред ретината, а не върху самата ретина. По този начин далечните обекти се виждат размазано, а близките обекти се виждат ясно.

 • Далекогледство (Хиперметропия)

  Това се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. В отпуснато състояние, светлина никога не се фокусира върху ретината от вътрешната страна на окото, а зад нея. Степента на далекогледство и възрастта на пациента определят симптомите при далекогледстово - главоболие, неясно зрение за близка дистанция или размазано зрение и наблизко, и надалеч.

g.asitgmatism