Късогледство (Миопия)

Какво е Късогледство (Миопия)?

Късогледство е състояние, което в повечето случаи започва в детството и продължава през целия живот. Късогледство (Миопия) е често срещано състояние на очите, при което хората виждат ясно предмети в близост, но обектите, които са по-далеч се виждат размазани и неясни. В зависимост от степента на късогледство (Миопия), хората виждат ясно в различни зрителни дистанции наблизо, но винаги ще имат трудности да виждат ясно обекти на далечни разстояния.

Късогледство (Миопия)
Късогледство (Миопия)

Късогледство (Миопия)

Нормално око
Нормално око

Нормално око

Късогледство (Миопия) може да се развие постепенно или понякога доста бързо, като често зрението се влошава по време на детството и юношеството. Миопията има тенденция да се предава в семейството.

Зрение при Късогледство (Миопия)

Късогледството представлява състояние, при което обектите наблизо се виждат ясно, но далечните образи се виждат размазано – окото е твърде удължено за собствената си фокусираща сила или роговицата е силно изпъкнала. При това състояние светлинните лъчи се фокусират пред ретината. Късогледството обикновено може да бъде коригирано с очила, контактни лещи или рефракционна хирургия(лазерна корекция на зрението).

Късогледство

Симптоми при Късогледство (Миопия)

Ако страдате от късогледство, симптомите могат да включват:

 • Замъглено виждане при разглеждане на отдалечени обекти
 • Необходимост от кривене на погледа или частично затваряне на клепачите, за да видите ясно обекти в далечината
 • Главоболие, причинено от умората на очите
 • Затруднено виждане по време на шофиране на превозно средство, особено през нощта (нощна Миопия)

Късогледство (Миопия) често се открива първо по време на детството или между ранните училищни години до тийнейджърските години. Едно дете с късогледство може:

 • Често присвиване на очитеЧесто задавани въпроси
 • Необходимост е да се седне по-близо до телевизора, кино екрана или близо до дъската в училищната стая
 • Объркване при разпознаване на отдалечени обекти
 • Прекалено често премигване
 • Често търкане на очите

Късогледство (Миопия) може да се появи и прогресиращо развива при възрастни, като това най-често е начална проява на друго очно заболяване - Катаракта (Старческо перде)

Видове Късогледство (Миопия)

Видът късогледство се определя от големината на диоптъра – колкото е по-голям, толкова по-напред от ретината се получава образът от фокусираните светлинни лъчи – съответно толкова по-размазани са обектите на далечно разстояние.

 • Слаба степен на късогледство: до -3.0 диоптъра
 • Средна степен на късогледство: от -3.0 до -6.0 диоптъра
 • Висока степен на късогледство: от -6.0 до -15.0 и повече диоптъра
 • Прогресиращо ексцесивно късогледство: може да достигне -40.0 диоптъра

Лечение на Късогледство (Миопия)

При пациенти във възрастовата група 18г. – 40г. предпочитаното лечение е лазерна корекция на късогледство. Този метод за коригиране е напълно безопасен, безкръвен и безшевен. Можете да научите повече информация на Лазерна корекция на Късогледство (Миопия).

При пациенти във възрастовата група над 40 г. съществува друг метод за корекция на късогледство. Чрез модели меки многофокусни лещи за вграждане в окото се постига отлично зрение и превенция на очни заболявания, които могат да се появят с напредването на възрастта (катаракта).

Лазерна корекция на Късогледство (Миопия)

Очна болница "Луксор" има дългогодишен опит в лазерна корекция на късогледство и коригирането на късогледство чрез поставяне на многофокусни лещи. На нашия професионализъм годишно се доверяват над 30 000 пациента, като в болницата се оперират над 2000 пациента, желаещи по- добро зрение. Съобразно възрастта, състоянието на зрението и специфичните нужди на пациента, ние можем да предложим най-добрият вариант за Вашето отлично зрение.

КъсогледствоКъсогледство

Други грешки при пречупване на светлината

В допълнение към Kъсогледство (Миопия), други рефрактивни грешки включват:

 • Далекогледство (Хиперметропия)

  Това се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. В отпуснато състояние, светлина никога не се фокусира върху ретината от вътрешната страна на окото, а зад нея. Степента на далекогледство и възрастта на пациента определят симптомите при далекогледстово - главоболие, неясно зрение за близка дистанция или размазано зрение и наблизко, и надалеч.

 • Астигматизъм

  Това се случва, когато роговицата или лещата са извити по-рязко в една посока, отколкото в друга. Некоригираният астигматизъм размива вашето зрение и прави картините неясни и размазани на всички дистанции.

Късогледство