Далекогледство (Хиперметропия)

Какво е Далекогледство (Хиперметропия)?

Далекогледство (Хиперметропия) е често срещано състояние на очите, при което отдалечените обекти се виждат ясно, но на наблизко разстояние картините може да бъдат замъглени и неясни. Обикновено състоянието на далекогледство започва в детството и продължава през целия живот на човека.

Далекогледство
Далекогледство

Далекогледство

Нормално око
Нормално око

Нормално око

Степента на далекогледство оказва влияние на способността на човек да се фокусира. Хората с тежка степен на далекогледство могат да виждат ясно само обекти на голямо разстояние, докато тези с леко далекогледство може да бъдат в състояние да виждат ясно обекти, които са по-близо.

Далекогледство обикновено присъства още от самото раждане и има тенденция да се предава в семейството. Състоянието може лесно да се коригира с очила или контактни лещи. Друг успешен вариант за корекция на далекогледство (хиперметропия) е лазерна корекция на зрението.

Зрение при Далекогледство (Хиперметропия)

Хората, страдащи от далекогледство изпитват проблеми, свързани със зрението наблизо. Това включва дейности като четене или работа с компютър. При далекогледство светлинните лъчи се пречупват така, че образът се получава зад ретината. В следствие, близките образи може да не се виждат ясно. Причините, водещи до рефрационната аномалия далекогледство могат да бъдат различни: аксиално скъсяване на очната ябълка, плоска леща или намалена изпъкналост на роговицата, възрастови промени.

Късогледство

Възможно е човек с далекогледство да компенсира нуждата от очила чрез пренапрягане на очите си. Това обикновенно се изявява със силно главоболие, особено при по-продължителна работа наблизо. В зависимост от степента на далекогледство и възрастта на пациента, далечното зрение също може да е размазано.

Симптоми при Далекогледство (Хиперметропия)

Ако страдате от далекогледство, симптомите могат да включват:

 • Близките обекти може да се виждат замъглени
 • Необходимост от изкривяване на погледа, за да видите ясно
 • Преумора на очите, зачервяване на очите и болки в или около очите
 • Общ дискомфорт на очите или главоболие след продължително натоварване на близко разстояние като четене, писане, работа с компютър или чертеж

Далекогледство (Хиперметропия) често се открива първо по време на детството или между ранните училищни години до тийнейджърските години. Децата с далекогледство предпочитат да играят навън, на двора, вместо да се занимават в къщи с по-дребни играчки. Учениците с далекогледство може да срещат затруднение и неудобство при подготовка на уроците си. Затова, без да съзнават, избягват четенето и предпочитат игрите навън от стаята. Едно дете с далекогледство може да проявява:

 • Често мигане
 • Честата поява на ечемици върху клепачите
 • Бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението
 • Безпричинно усилено сълзене

Видове Далекогледство (Хиперметропия)

Степента на далекогледство се определя от големината на диоптъра – колкото е по-голям, толкова по-назад от ретината се получава образът от фокусираните светлинни лъчи. Взависимост от начина на измерване на диоптричната сила на окото се разграничават също няколко вида далекогледство. Съотношението между тях показва каква част от пълния диоптър на пациента пречи за ясното му зрението (особено на близка дистанция) и каква част остава скрита към настоящия момент (и най-често предизвиква упорито главоболие).

 • Слаба степен на далекогледство: до +2.0 диоптъра
 • Средна степен на далекогледство: от +2.0 до +5.0 диоптъра
 • Висока степен на далекогледство: над +5.0 диоптъра
 • Явно далекогледство: измерва се на тесни зеници
 • Тотално далекогледство: измерва се при широки зеници
 • Скрито далекогледство: определя се, като от тоталното се извади явното далекогледство

Лечение на Далекогледство (Хиперметропия)

При пациенти във възрастовата група 18г. – 40г. предпочитаното лечение е лазерна корекция на далекогледство. Този метод за коригиране е напълно безопасен, безкръвен и безшевен. Можете да научите повече информация на Лазерна корекция на Далекогледство (Хиперметропия)..

При пациенти във възрастовата група над 40г. съществува друг метод за корекция на далекогледство. Чрез модели меки многофокусни лещи за вграждане в окото се постига отлично зрение и превенция на очни заболявания, които могат да се появят с напредването на възрастта.

Лазерна корекция на Далекогледство (Хиперметропия)

Очна болница "Луксор" има дългогодишен опит в лазерна корекция на далекогледство и коригирането на далекогледство чрез поставяне на многофокусни лещи. На нашия професионализъм годишно се доверяват над 30 000 пациента, като в болницата се оперират над 2000 пациента, желаещи по-добро зрение. Съобразно възрастта, състоянието на зрението и специфичните нужди на пациента, ние можем да предложим най-добрият вариант за Вашето отлично зрение.

КъсогледствоКъсогледство

Други грешки при пречупване на светлината

В допълнение към далекогледство (хиперметропия), други рефрактивни грешки включват:

 • Късогледство (Миопия)

  Това очно състояние се получава, когато роговицата е извита твърде много или окото е по-дълго от нормалното, което прави фокусирането на изображенията да се извършва пред ретината, а не върху самата ретина. По този начин далечните обекти се виждат размазано, а близките обекти се виждат ясно.

 • Астигматизъм

  Това се случва, когато роговицата или лещата са извити по-рязко в една посока, отколкото в друга. Некоригираният астигматизъм размива вашето зрение и прави картините неясни и размазани на всички дистанции.

Късогледство